Het tweede webinar, na de verkiezingen op 24 maart, stelt de voorkeurspositie bij incasso/invordering van de overheid ter discussie. Private schuldeisers worden hierdoor ernstig benadeeld, waardoor ze zelf in betalingsproblemen (dreigen te) komen en de hele waardeketen wordt aangetast. Mathijs Bouman, econoom en journalist, bespreekt in zijn presentatie waarom het juist in de Corona-crisis nodig is om de preferentie van de overheid te verlaten. Aansluitend is een paneldiscussie waarin de initiatiefnemers van KBvG, NVI, VVCM en VCMB over dit onderwerp met elkaar van gedachten wisselen.
Onder invloed van de maatschappelijke aandacht voor schulden en armoede wordt de rechtspositie van de schuldeiser/leverancier gemarginaliseerd. Waar de wet eerder de leverancier beschermde om zijn recht op betaling te borgen, wordt dat nu stelstelmatig uitgehold door nieuwe wet- en regelgeving.
Rondom de Tweede Kamerverkiezingen organiseren we hierover twee webinars - op 10 en 24 maart - om samen met andere betrokken brancheverenigingen aandacht te vragen voor deze problematiek en een dialoog tot stand te brengen met Tweede Kamerleden en verantwoordelijke ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Milieu.
dr. Mathijs Bouwman
[rtec-registration-form event=100]